A kormány bevándorlás-ellenes plakátjait kifigurázó ellenplakátokat mostanáig megkímélte a komoly vandalizmus. Az újabb kétfarkú kutyás kampány előtt viszont megrongáltak egyet.

Megszaggatták a hirdetést

"Na végre" - így reagált Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, mikor az Origótól megtudta, hogy komolyan megrongálták egyik plakátjukat. A megszaggatott hirdetés Budapest harmadik kerületében található, a Szentendrei úton, Római fürdő HÉV-állomás közelében.

Így néz ki:

Kovács Gergő pártelnök sem tud arról, hogy eddig komoly atrocitás érte volna a közadakozásból kihelyeztetett plakátjaikat. "Olyat már láttam, hogy valaki az egyik hirdetés sarkát tépkedte meg, de szerintem csak a kutyás logót akarta elvinni" - mondta.

Nem készült tartalék

Most viszont a rongálók Szent István idegenek befogadására buzdító intelmét tették olvashatatlanná. Kovács Gergő szerint biztos azért, mert nem értenek egyet az államalapítóval. "Én sem tudok száz százalékig azonosulni első királyunkkal, szerintem például bőven elég lett volna, ha minden tizenöt falunak kell csak templomot alapítania, kár volt erőltetni ezt a tízes számot" - mondta békülékeny hangon Kovács.

Hozzátette, hogy az első körben utcákra került plakátok pótlását nem tudják megoldani, mert nem készültek tartalék hirdetések. Július 16-án csütörtökön viszont kezdődik az újabb kampány, a második körre már vannak pótplakátok is.

Virtuálisan kiélhetik magukat

Eddig annak ellenére kímélték kampányukat a vandálok, hogy többször is felszólították őket a rongálásra – hívta fel a figyelmet Kovács. Mivel az igazi plakátokat nem érte bántódás, a párt aktivistái Facebook-játékot készítettek, hogy legalább virtuálisan élhessék ki indulataikat azok, akiknek nem jönnek be az üzenetek.

A kétfarkú kutya párt és a kampány szervezésében részt vevő Vastagbőr blog eközben nyilvánosságra hozta az akció költségvetését. A két szervezet arról számolt be, hogy több mint 33 millió forint adományt kaptak, ebből eddig 22 milliót költöttek el. Ez a pénz 500 darab plakát gyártására és kihelyezésére volt elég. Külön költségként szerepel az elszámolásban a Felcsútra került három darab egyedi plakát legyártása, illetve egy Bécsben látható hirdetés gyártása és megjelentetése. A maradék pénzt a kampány második körére költik majd el - olvasható a beszámolóban.

L. Nagy Gábor